Gå til innholdet
Epler hardanger

Endringer i lovbeskyttelsen av Eplejuice frå Hardanger vedtatt

Nå skal det bli mulig å bruke navnet eplemost i tillegg til eplejuice og forskriften omfatter også ufiltrert juice. Dette gir nye muligheter for verdiskaping i Hardanger.

Eplejuice frå Hardanger har vært beskyttet som en geografisk betegnelse siden 2005. Frem til nå har det vært Tine SA som har vært rettmessig bruker av navnet.

Når forskirften nå endres åpner det for muligheter til  å bruke navnet eplemost i tillegg til eplejuice og forskriften omfatter nå også ufiltrert juice. Dette er viktige endringer fordi både navnet eplemost og pressing av juice uten at denne filtreres er en del av en lang tradisjon i Hardanger, sa Fagsjef for beskyttede betegnelser Nina Hegdahl, da forskriften ble sendt ut på høring. 

Flere eplesorter

I den gamle produtforskriften var det kun eplesortene Gravenstein, Summerred, Aroma og Discovery som kunne brukes til pressing av Eplejuice frå Hardanger. Det foreslås nå å utvide eplesortene i tråd med de eplesortene som er omfattet av det beskyttede produktnavnet Hardangereple.

- Dermed gir den nye forskriften muligheter for et større mangfold av Eplejuice frå Hardanger til glede for oss forbrukere, avslutter Nina Hegdahl.