Gå til innholdet
BB Nationen 100 år
Storslått feiring med nasjonale matskatter. Foto: Kjersti Brandtzæg/ Matmerk

Beskyttede betegnelser på menyen i Nationens 100-årslag

- Men Ringerikserter og Tjukkmjølk fra Røros har bestått mye lengre enn som så; begge har trolig røtter helt tilbake til vikingtida.

_DSC8624_1
Panna cotta av Tjukkmjølk fra Røros og rabarbra og jordbær

I anledning Nationens 100-årsfering, var Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker dekket opp til fest. De tradisjonsrike Ringeriksertene og Tjukkmjølk fra Røros var naturlige hedersgjester på menyen. Ringerikserter ble servert sammen med hovedretten, mens desserten bestod av panna cotta, laget av tjøkkmjølk.

Tjukkmjølk fra Røros oppnådde Beskyttet geografisk betegnelse i 2004, og er Norges første produkt som ble juridisk beskyttet mot juks. I århundrer har tjukkmjølka vært en naturlig del av kostholdet i blant annet Rørostraktene, og ble ansett som skikkelig sikringskost. Tjukkmjølka består av en spesiell tettekultur fra den kjøttetende planten tettegras, og tradisjonelt hadde hver bygd sin egen tettekultur som ga hver sin unike smak. 

Dyrking av Ringerikserter på Røysehalvøya i Tyrifjorden har lange tradisjoner - faktisk så langt tilbake som til vikingtiden. Det gjør erten til Norges eldste jordbruksvare. Det sies at Ringeriksertene på et tidspunkt ble glemt og gjemt bort, helt til en liten gutt lekte på loftet på en gammel gård på Røyse. Der fant han en papirpose med noen få erter. Ertene ble plantet og dermed ble Ringerikserten reddet!

_DSC8581_1

Ringeriksertene var hedersgjest på menyen