Gå til innholdet

17.mai-festen: De beste norske smakene

Musserende Sider frå Hardanger, ekte Fenalår fra Norge. Hva passer vel bedre på landets største festdag enn å feire med de aller beste norske smakene?

Sider frå Hardanger er laget i Hardanger av epler dyrket i Hardanger, og vil ha en naturlig variasjon i smak og aroma. Produsentene velger selv hva slags eplesort som blir brukt, alkoholprosent og mengden sukker som blir tilsatt. Alkoholprosenten kan variere fra 3 til 12 prosent og klassifiseres som tørr, medium eller søt.

Sider frå Hardanger kan du få gjennom Vinmonopolets bestillingsutvalg. Sideren kommer fra fem ulike produsenter . Fra ca kr 130.

Naturen i Hardanger gjør det mulig å lage en eplesider med en frisk og syrlig smak. Sideren kjennetegnes ved en lett, syrlig og aromatisk eplesmak som skyldes gode vekstvilkår for epleråstoffet, og lange tradisjoner som har gitt omfattende kunnskap om hvordan man lager sideren.

Epler fra Hardanger har en historie som går gjennom århundrer, og eplesider har blitt produsert i Hardanger siden begynnelsen av 1900-tallet. Sider frå Hardanger er det første og eneste alkoholholdige produktet med beskyttet geografisk betegnelse, og det med god grunn. Sider frå Hardanger er laget på eplejuice og er gjæret enten på villgjær fra epleskallet, eller tilsatt hvitvingjær. Sammensetningen av epleråstoffet og kvaliteten på eplene i Hardanger gir Sider frå Hardanger de smakskarakteristiske og aromatiske fruktsyrene.
Fenalår fra Norge er saltet, tørket og modnet og eventuelt røkt lår av lam og sau av norsk opprinnelse. Fenalår fra Norge kan være smaksatt med krydder, urter, bær, honning, etc.
Fenalår er et unikt produkt fra Norge, både med hensyn til navnet og produksjonsmetoden. Betegnelsen fenalår har vært brukt i hele Norge, langt tilbake i tid. Betegnelsen fenalår har ikke vært brukt eller brukes i andre land.

I Norge har vi en lang og sammenhengende tradisjon for fremstilling av fenalår. Mest sannsynlig er denne tradisjonen helt fra vikingtiden. Dette henger sammen med topografien og det norske klimaet som er spesielt godt egnet til tørking av bl.a. kjøtt.

Kunnskapen og kompetansen om å lage fenalår har blitt overført gjennom generasjoner og Fenalår har fått et sterkt omdømme som et tradisjonelt norsk produkt.

For å bruke betegnelsen Fenalår fra Norge stilles det krav til både råvare, bearbeiding, foredling og sluttkontroll. Fenalår fra Norge kommer i to varianter, Tradisjonelt og Modnet. Forskjellen ligger i saltinnhold og modningstid. Ni ulike produsenter.

Fenalår fra Norge finner du i de fleste dagligvarebutikker. Fra ca kr 700.

Se video: Slik skjærer du fenalår