Gå til innholdet

Statsråd-ros til mos og most fra Østfold

- Dere imponerer med høy kvalitet og vilje til nyskaping. Slik lød rosen fra landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han overrakte ekteparet Bjerketvedt fra Dyre gård nok et par gjeve Spesialitet-merker for eplemos og -most.

- Dere er ekte lokalmathelter her i Østfold, sa Landbruks-og matminister Jon Georg Dale da han delte ut nye Spesialitet-merker til Dyre gård under åpningen av nytt lokalmatsenter på Rygge 4. september.      

- Alt fra omfanget til graden av nyskaping og kvaliteten på det dere lager er imponerende, sa statsråden.

Hans Olav Bjerketvedt og Anne Lene Bjerketvedt mottok stolte beviset på at deres produkter nok en gang er i norsk lokalmatelite. De har tidligere fått Spesialitet-merket for ulike varianter eplemost. Nå mottok de nye Spesialitet-merker både for most og mos. 

Eplemosten som er tildelt merket denne gang er varianten "Premium Discovery Ferskpresset Eple”. Eplemosen - moste epler på glass - heter ”Økologisk eplemos av Rød aroma epler”. Begge produktene er basert på egne økologisk dyrkede epler.

- Vi er helt matte over nok en gang å ha fått anerkjennelse for epleproduktene våre, sier Hans Olav Bjerketvedt. 

- Spesialitet-merket er viktig for å synliggjøre kvaliteten på håndtverket vårt og produktene våre, sier Anne Lene Bjerketvedt.  

Begeistret juryen

Spesialitet-merket er et offisielt informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke. Merkeordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruksdepartementet. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som lukter og smaker seg gjennom produktene fra produsenter som ønsker å bruke merket. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. Juryen ser på bruk av lokale råvarer, og bruk av lokale oppskrifter. Sittende juryformann er Lars Sponheim.

Både eplemosten og eplemosen fra Dyre gård fikk svært gode tilbakemeldingen under jurymøtet. Eplemosen har meget god balanse mellom syre og sødme og oppleves frisk og veldig smakfull.

Applaus for "perfeksjonisme" 

Direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, skryter også av Dyre gård. 

- Ja, all ære til dem. Vi applauderer lokalmatprodusenter av dette kaliberet, dette er folk som er fremoverlente. Produksjonen deres er gjennomgående preget av høy kvalitet og perfeksjonisme. Det har de bevist tidligere, og nå har de bevist det igjen, sier Sundqvist.

Hun sier hun håper flere norske lokalmatprodusenter tar sats og forsøker seg på å få Spesialitet.

- Ikke alle kommer gjennom nåløyet, og sånn må det være når vi har en uavhengig fagjurybedømming. Men desto stoltere er både vi og produsentene når et produkt går igjennom, sier hun.