Gå til innholdet
www.frukt.no
www.frukt.no

Løkguide

Lær mer om løken du finner i butikken!

Sjalottløk
Sjalottløken er aromatisk og elsket av kokker for sin fremragende smak.

Særlig god til: Denne type løk egner seg spesielt godt til sauser. Rå egner den seg godt i salater og på hamburgeren.

Form og farge: Sjalottløken er lilla, liten og har tynne løklag som kan gjøre den tidkrevende å fjerne skallet på.  

Borretaneløk

Cipolline borretane er en løkdelikatesse med opprinnelse i Italia. Løken har søt smak i rå form.
Det er ikke alltid like lett å skrelle små løk. Man kan blansjere Cipolline borretane i ca ett minutt og legge dem over isvann, og deretter kutte litt av enden og klemme løken ut av det ytterste skallet.

Særlig god til: Bruksområdene for løken er de samme som sjalottløkens. Rå egner den seg godt både i salater og på hamburgeren. Løken blir enda søtere og mildere når den varmebehandles. Varmen bryter ned de skarpe svovelstoffene.

Form og farge: Borretane har samme farge som vanlig kepaløk, men er mye mindre og flatere i formen.

Delikatesseløk
Smaken på Delikatesseløken minner om mild kepaløk.

Særlig godt til: Delikatesseløken har en mild smak som gjør at den passer perfekt til å stekes hel, koking, grilling og wok.

Form og farge: Løken  er en liten kepaløk-type som finnes i både gul og rød.

Gul løk
Gul løk er den vanligste løksorten og er en av Norges mest brukte grønnsaker. Den gir aroma og krydrer maten - og er helt uunnværlig i matlagningen.

Særlig god til: Gul løk passer perfekt i tomatsauser, alle varianter av brune sauser, wok, løksuppe og i kjøttkaker. Løken passer også perfekt som tilbehør til kjøtt og fisk.

Form og farge: Løken er en variant av den hvite kepaløken. Fargen er lys hvit med et svakt gulskjær.

Tips: Rå, gul løk har ofte en skarp smak og lukt. Hvis du lar den hakkede løken ligge i kaldt vann i ca. 15 minutter blir den mildere.

Rød løk
Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og en god erstatning i de fleste sammenhenger.

Særlig god til: Rødløk mister sin farge ved koking, og egner seg derfor ikke så godt til langvarig koking. Rødløken egner seg godt i salater og andre retter der rå løk brukes, både på grunn av sin fine farge og milde smak. Den er nydelig i sideretter og i rødløkskompott laget med rødvin.

Form og farge: Løken er en variant av den hvite kepaløken. Fargen er lilla.
 

Hvitløk
Hvitløken er en av de eldste kulturplantene på jorden, og i mange kjøkken er den en av de viktigste smakssetterne.

Særlig god til: Hvitløken blir søt og mild når den bakes, kokes eller stekes. Hvitløk passer perfekt i wok og marinader, og finkuttet i salat og blandet med smør (Hvitløkssmør/Kryddersmør). Kinesisk hvitløk kan kokes hel eller skives, kuttes, finhakkes eller moses. Bruksområdene er identiske med vanlig hvitløk.

Form og farge: Vanlig hvitløk består av mange hvitløksfedd (båter) dekket av et tyng, hvitt, papirliknende skall. Det finnes flere ulike sorter hvitløk med ulik størrelse og noe ulike smaksegenskaper. Kinesisk hvitløk består av ett eneste stort fedd. Skallet kan være hvitt, rødfiolett eller hvitt med lilla striper.

Salatløk
Salatløken egner seg dårlig til steking i panne og grilling fordi den inneholder mer vann enn andre løktyper.

Særlig god til: Løken har mild og søt smak og egner seg godt i salater, på hamburgere og ellers til alt man ønsker å spise rå løk til.

Form og farge: Salatløken er den største av alle løksorteer man får kjøpt i Norge. Formen er oval og fargen hvit og grønnaktig.

Mild løk
Dette er en variant av den hvite kepaløken som er spesielt søt og mild.

Særlig god til: Denne typen løk egner seg godt rå i salater, på smørbrød, hamburgere og i salsa.

Form og farge: Mild løk er en variant av den hvite kepaløken. Fargen er lys hvit med et svakt gult skjær.

Purre
Hele purren kan spises, men den grønne og den hvite delen har litt ulike egenskaper. Den hvite delen er den møreste og blir ofte betraktet som den beste. Den grønne delen bør derimot kokes og egner seg godt i supper og gryter.

Særlig godt til: Koking av kraft, til damping med en klatt smør og i grønnsakssupper.

Form og farge: Purre er lange og tynne løkstenger som sprer seg i grønne toppblader.

Vårløk
Vårløk er små løk som blir plukket før de er fullt utvokst. Det gjør løken mildere og mykere i konsistensen enn for eksempel purreløk.

Særlig god til: Vårløk passer perfekt i salater, wok, supper og lune potetsalater.  

Form og farge: Selve løken er hvit, og den lange stilken er grønn.

KILDE: BAMA