Gå til innholdet

Saker fra Nyt Norge

Smak fra sagatida

Smak fra sagatida

15.juli 2017

​Visste du at var det ikke var vanlig å drikke melk ubehandlet eller «rett fra kua» før på 1900-tallet? Småbarn eller fine gjester kunne få en kopp fersk, nysilt melk, men ellers drakk vi som regel syrnet melk- ofte blandet med vann - i hverdagen.

Det er høytid for sesongmat!

Det er høytid for sesongmat!

26.juni 2017

Hver uke fremover kan vi åpne en luke med sesongens digg. Det er nesten som en julekalender, skriver matjournalist Yngve Ekern.

En pølsestrøst i hverdagen

En pølsestrøst i hverdagen

25.juni 2017

Stakkars pølser, de får mye kjeft. Men de fortjener en klapp på skuldra. Pølser inneholder mye godt kjøtt og gjør at vi spiser mer av dyret, ikke bare biffen.

Nå blomstrer epletrærne

Nå blomstrer epletrærne

6.juni 2017

Hva bør du plante dersom du vil ha de vakreste epleblomstene, egentlig? Og hvilke eplesorter er det populært å dyrke i Norge i dag, og hvilke eplesorter ble dyrket før?

Alt kan grilles, også salat!

Alt kan grilles, også salat!

2.juni 2017

Er du skikkelig heldig finner du den første norske salaten i butikk. Og da, da kan du grille den!

Prosjekt Norges matfat: Gjøk og spekemat

Prosjekt Norges matfat: Gjøk og spekemat

1.mai 2017

Møt familien på Sunnmøre som har et prosjekt om å kun spise norsk mat i et helt år! Her har de skrevet litt om sammenhengen mellom gjøk og spekemat.

Sukkertøy-tomaten

Sukkertøy-tomaten

28.april 2017

På Wiig gartneri og Miljøgartneriet på Jæren produseres hele 25% av alle de norske tomatene vi spiser i Norge. Den mest populære tomaten på Wiig er den søte Piccolo-tomaten.

Bærekraftig kjøttproduksjon i Trøndelag

Bærekraftig kjøttproduksjon i Trøndelag

18.april 2017

På øya Tautra utenfor Frosta i Trondheimsfjorden driver Kjersti Brustad en skikkelig gammeldags bondegård med høner, ender, kaniner, perlehøns, kalkun og grønnsaker til eget bruk, i tillegg til nesten hundre storfe og rundt femti sauer som leveres til Nortura og selges under merkevaren Gilde.

Snylteveps og den grønne helten!

Snylteveps og den grønne helten!

18.april 2017

Hver dag hele året høstes rundt 4.500 agurker i gartneriet til Hans Kristian Bjørnstad Jensen. Agurkbonden sjøl blir aldri lei den grønne hverdagshelten.

Tomater og nyttige insekter

Tomater og nyttige insekter

27.mars 2017

På Wiig gartneri og Miljøgartneriet på Jæren dyrkes over 25% av de norske tomatene vi spiser i Norge. Men visste du at de ikke trenger å bruke plantevernmidler? I stedet lar de insekter ta seg av skadedyrene.