Gå til innholdet
  • Lammeskank (foto: Paal-André Schwital).

Lammeskank med rotgrønnsaker

Norsk lam er i verdenstoppen. Denne retten yter råvaren rettferdighet!

Middager
Avansert
2,5 timer
Få oppskrift på e-post
X
E-post:
 

Ingredienser

porsjoner

4 stk lammeskank
500 g mandelpotet
500 g gulrot
1 stk purreløk
1 stk sellerirot
3 stk sjalottløk
4 stk kepaløk
2 ss tomatpuré
4 fedd hvitløk, finhakket
2 kvister rosmarin
2 kvister timian
1 ss sukker
2 ss mel
raps/solsikkeolje til bruning av kjøtt og grønnsaker
salt og pepper
10 dl rødvin
1 dl melk
1 dl fløte
2 ss smør
kjørvel
sitrontimian

Slik gjør du det

  1. Krydre lammeskanken med salt. Brun den godt på alle sider i stekepanne med litt olje. Plassér den i en dyp form eller gryte.
  2. Skjær gulrot, sellerirot, løk, sjalottløk og purre i jevnstore biter. Brun grønnsakene i samme stekepanne som skanken. 
  3. Tilsett hvitløk, rosmarin, timian, tomatpuré, mel og sukker. Stek i et par minutter.
  4. Tilsett rødvin. 
  5. La alt koke i stekepannen i 10-15 minutter. Deretter slår du grønnsaksblandingen over lammeskanken i formen/gryten og etterfyller med vann slik at hele skanken dekkes. 
  6. Sett på lokk eller dekk toppen av gryten med 2 lag aluminiumsfolie og stek på 200 grader i ca. 2 timer. Lammeskanken er ferdig når kjøttet løsner fra benet.

POTETPURÉ:

Skrell mandelpotetene og kok dem møre. Sil av vannet og damp potetene litt på svak varme. Mos potetene med en visp. Tilsett gradvis melk, fløte og smør. Pisk sammen og spe med mer væske om nødvendig. Tilsett litt finkuttet kjørvel og sitrontimian, smak til med salt og pepper.