Gå til innholdet
Stolt mat til påske
Stolt mat til påske

Lokalmat til påske

I påsken spiser vi lammelår og påskeegg, marsipan og appelsin, enten vi feirer på fjellet, på hytta eller hos svigers. Men hva med å prøve noen lokale spesialiteter fra der du feirer i tillegg?

De små, uavhengige butikkene bugner ofte av lokalmat, og er flotte ambassadører for bevaring av den regionale matkulturen. Mange av kjedebutikkene har også blitt flinke til å ta inn lokale spesialiteter. Gå på oppdagelsesferd i butikken der du ferierer – kanskje du finner en type spekepølse eller ost du aldri har smakt maken til?
 
Her har vi samlet noen av de lokalt produserte godsakene fra landets fylker. Vi har tatt utgangspunkt i produkter som har fått tildelt Spesialitet-merket, eller er vernet med en Beskyttet Betegnelse, og lagt til annen lokalmat i tillegg. Når det er sagt, så finnes det så klart mange andre lokalt produserte herligheter vel verdt å prøve!
 
Finnmark:
Store, rødoransje singelfryste kystmulter fra Molta AS
Geleer, oljer og drikker på ville vekster og urter fra Nordlysmat
Varanger Vilt Reinsdyrkjøtt
Oster fra Ostemaker Øverli
 
Troms:
Midnattssolpoteten Gulløye fra Nord-Norge
Kjøttprodukter, som lammerull og honningglasert fenalår, laget etter tante Aslaugs tradisjonsrike oppskrifter fra Aron mat
Krekling- eller multesirup fra Reisa AS, passer kjempegodt til ost
Den lille spekepølsen Rein spekesnack fra Mydland, perfekt som energipåfyll på tur
 
Nordland:
Skrei m/lever og rogn – sesongen er på hell, men enda ikke over!
Tørrfisk fra Lofoten. Spis enten som snacks med en god øl ved siden, eller vann ut og tilbered slik de gjør på sydligere breddegrader
Lofotlam som har beitet i fjæra
Osten Capra, laget på en gammel lokal oppskrift, fra Aalan gård
Boknafisk – tas ned fra hjell i disse dager
Lutefisk fra Glea. For jula varer vel helt til påske?
 
Nord-Trøndelag:
Sodd - for eksempel Festsodd fra Trøndelag
Det søte flatbrødet Skjenning, som man gjerne spiser ved siden av sodden
Deilige oster fra Gangstad gårdsysteri
Det tradisjonsrike stjørdalsølet Alstadberger fra Klostergården håndbryggeri
 
Sør-Trøndelag:
Fjellmandel fra Oppdal, som dyrkes 400 moh
Kjeglekjernet smør og rømme fra Rørosmeieriet
Deilig is og oster fra Galåvolden gård
Flatbrød og Lemse fra Rørosbakern
Kreklinggelé fra Smaken av Røros
 
Møre og Romsdal:
Klippfisk fra Dybvik. En av Norges viktigste handelsvarer siden 1700-tallet, høyt verdsatt i land som Portugal og Brasil, men ofte litt glemt av oss her hjemme på bjerget.
Røykt mørelaks fra Sunnmøre røykeri
Spekemat med litt nye krydderkombinasjoner fra Tind
Mølsgraut fra Den glade ku. Passer godt på frokostbordet og et must på vafler og sveler!
De prisvinnende ostene fra Tingvollost. Mest kjent er blåmuggosten Kraftkar
Håndhøstet fingersalt fra North Sea Salt Works
 
Hedmark:
Lammerull og Surpølse fra Røroskjøtt
Store, søt-syrlige solbær fra Alhaug gård
 
Oppland:
Den tradisjonsrike spekepølsen Kurv fra Valdres
Røkt, gravet og raket Ishavsrøye fra Annes Hage
Skjåkgryn fra den tradisjonsrike mølla Ottadalen mølle
Flatbrød basert på erter fra Holmen Crisp
Smør, rømme og ost laget av upasteurisert melk fra egne kyr fra Avdem gårdsysteri
Lagra Stølsost fra Beito ysteri
Svinekjøtt fra Fjellgris fra Valdres
 
Sogn og Fjordane:
Ost med røtter tilbake til vikingtiden - Gamalost frå Vik
Oster fra Undredal Stølsysteri
 
Hordaland:
Den tradisjonsrike Sideren fra Hardanger
Hakkasteik, eldhusrøkte pølser og vossakorv fra Vossakjøt
 
Buskerud:
De deilige ostene Holtefjell og Gruveost fra Eiker Gårdsysteri
Oster på ku- og geitemelk fra lokale bønder i hemsedalstraktene fra Himmelspannet
Gravet sikrogn fra Villfisken
 
Akershus:
Den friske og fyldige ferskosten Nýr fra Grøndalen gård
 
Telemark:
Frisk eplemost som virkelig smaker eple fra Epleblomsten
Økologiske egg, kylling, and og gås fra Holte gård
Heimbaka flatbrød fra Morgedal, bakt med Kviteseidsmør, fra Skreppa AS
 
Oslo:
Honning fra urbane bier, fra Bybi
Eplemost fra Epleslang, som redder epler fra å råtne, skaper meningsfylte arbeidsplasser for mennesker med fysiske, sosiale og psykiske utfordringer og lager nydelig eplemost
 
Rogaland:
Den prisbelønte Jærosten fra Voll Ysteri
Deilig is fra Iskremgarden
Einerrøkt laks fra Mikals Laks
Syltetøy og saft av Aroniabær, som inneholder opptil dobbelt så mye antioksidanter som blåbær, fra Aronia Jæren
 
Østfold:
Gårdsegg og desserter fra Ek gårdspakkeri
Kald og varmrøkt laks fra Troll Salmon i Engelsviken
Is fra Bamsrudlåven, laget på egne egg og melk fra nabogården
Deilig og frisk økologisk eplemost fra Dyre gård
 
Vestfold:
Mel med veldig god bakeevne fra Kvelde mølle
Edel-løk med mild aroma og smak fra Holm gård
 
Aust-Agder:
Pølser og skinke fra den prisvinnende slakteren Jens Eide i Lillesand
 
Vest-Agder:
Spekeskinke fra Bekkereinan